Grupa A rozkwita na dietach wegetariańskich.
Dla grupy krwi A szczególnie ważne jest, aby otrzymywać pożywienie w możliwie najbardziej naturalnej postaci: świeże, czyste i organiczne.
Źródło |
Dieta grupy A jest przeciwieństwem diety grupy 0 jeśli chodzi o metabolizm. Pożywienie pochodzenia zwierzęcego przyspiesza metabolizm u osób z grupą 0 i czyni go bardziej efektywnym. Odwrotnie jest u osób z grupą krwi A.
Grupy 0 spalają mięso jak paliwo, natomiast grupy A odkładają go w organiźmie w postaci tłuszczu.
Osoby z grupą krwi A powinny unikać lub spożywać w małych ilościach: mięso, nabiał, fasolę kidney i pszenicę. Ta ostania zakwasza organizm w grupie A.
Jeśli lubimy mięso to wybierajmy indyka, kurczaka czy kurkę. Są obojętne dla naszego organizmu i metabolizmu.
Dieta, wspomagająca utratę wagi lub utrzymująca wagę powinna być bogata w oleje roślinne, produkty sojowe (szybko metabolizowane), warzywa i ..ananasy.
Wysoce wskazane są ryby (tj; dorsz, karp, łosoś, makrela, pstrąg, sardynki, szczupaki), z wyjątkiem białych ryb jak sola czy fladra.
Warto wprowadzić do diety... ślimaki. Tak! ślimaczki-winniczki. Zawierają one substancję, która usuwa chore, potencjalne rakowe komórki, będące przyczyną raka piersi. Fakt ten jest to potwierdzony naukowo. Dlatego, jeśli w rodzinie osób z grupą A stwierdzono przypadki raka piersi, warto rozważyć dietę wzbogaconą w ślimaki.
Jak wspomniałam grupy A powinny unikać nabiału, w tym i jaj. Substytutem powinno być mleko i produkty kozie i sojowe.
Ponieważ osoby z grupą krwi A spożywają małe ilości białka zwierzęcego, orzechy
(z wyjątkiem orzecha brazylijskiego, nerkowca i pistacji), pestki dyni i słonecznika dostarczają ważnych komponentów białkowych.
Bardzo wskazane są orzeszki ziemne, które zawierają substancję zwalczającą komórki rakowe.
Grupie A dobrze służy zboże i ziarno, zwłaszcza amarant i gryka, ale z wyjątkiem pszenicy, która zakwasza organizm i zwiększa produkcję śluzu.
Warzywa są wysoce zalecane dla osób z grupa krwi A, ponieważ dostarczają minerałów, enzymów i antyutleniaczy.
Wyjątkiem są pomidory, należące do rzadko spotykanego rodzaju pożywienia, które jest wysoce niewskazane dla osób z grupą krwi A.
Podobnie ma się rzecz z ziemniakami, bakłażanami, papryką, pieczarkami i oliwkami.
Grupy A powinny jeść owoce trzy razy dziennie, zwłaszcza grejpfruty i kiwi. A w następnej kolejności: morele, rodzynki, figi, wiśnie, jeżyny, żurawinę, cytryny, borówki amerykańskie i śliwki.
A do popicia najlepsza będzie zielona herbatka, rumianek lub herbata z dzikiej róży.
Unikajmy soku pomarańczowego i pomidorowego, które są bardzo niewskazane.
I o dziwo, kawa, co najmniej 2 filiżanki dziennie, reguluje metabolizm grup A. Podobnie działa czerwone wino.
Do kiełbaski na gorąco wybierajmy musztardę, która jest idealna przyprawa dla tej grupy krwi, zamiast ketchupu i majonezu.
A co jeśli są ludzie z grupą krwi A i nie mogą się rozstać z codziennym spożyciem mięska? Należy takie produkty równoważyć zasadowo. Na przykład, do mięsa wybierajmy sporą sałatkę ze świeżych warzyw.
Oczywiście, odżywiamy się zdroworozsądkowo, według sygnałów, jakie wysyła nam nasz organizm. A to co napisałam to są tylko i wyłącznie wskazówki, które pomogą w wyborze właściwych, dla grupy krwi A, produktów.
A niebawem o kolejnej grupie krwi.
Dawno temu czytałam o tym i zgadzam się z tym. Jak długo nie jem czerwonego mięsa to brakuje mi energii i pamiętam jak moja siostra chorowała jak przerzuciła się na wegetarianizm. A znam wegetarian, którzy nimi zostali bo słuchali swojego organizmu i naturalnie przestali jeść mięsa. Fajny temat, jak znajdziesz chwilę to napisz coś więcej o innych grupach krwi
OdpowiedzUsuńo tak, temat jest ciekawy i na pewno go rozwinę. Sama się wciągnęłam:)
Usuń