niedziela, 3 listopada 2013

Tajemnice grupy krwi. Część 1.

Trafiła ostatnio do mnie książka zatytułowana: jedz zgodnie ze swoją grupą krwi. Przeczytałam ją jednym tchem. To co dowiedziałam się, utwierdziło mnie w przekonaniu, że ludzie z daną grupą krwi mają różnego rodzaju upodobania nie tylko żywieniowe, ale i życiowe.

Przykładowo, człowiek z grupą krwi 0 chętnie wybierze wołowego steka i będzie po jego zjedzeniu świetnie się czuł, a człowiek z grupą A po spożyciu takiego smażonego kawałka mięsa będzie "umierał" przez 2 dni. No, może nie umierał, ale będzie się źle czuł po jego zjedzeniu. Oczywiście są na to sposoby, żeby tak się nie zadziało, ale o tym niebawem.

Naukowcy, antropolodzy krwi zbadali i potwierdzili naukowo pochodzenie grup krwi i zależność między grupą krwi, a wyborem stylu życia i diety.

Musi istnieć wytłumaczenie, dlaczego niektórzy ludzie tracą na wadze stosując konkretne diety, podczas gdy, inni nie; dlaczego niektórzy pozostają witalni przez całe życie, podczas gdy, u innych, z czasem występuje pogorszenie stanu psychicznego; dlaczego większość osób z daną grupą krwi zapada na dane choroby, podczas gdy, inni nie.
Okazuje się, co jest podparte długoletnimi badaniami, że grupa krwi bardziej wpływa na nasza tożsamość, niż rasa, kultura czy geografia. Grupa krwi jest genetyczną matrycą decydującą o tym, kim jesteś, lub inaczej przewodnikiem, w jaki sposób najzdrowiej żyć.

Podczas, gdy ludziom z grupą krwi A służą proteiny roślinne, warzywa, owoce oraz na przykład co najmniej dwie wypite filiżanki kawy dziennie, to osoby z grupą krwi 0 rozkwitają na dietach wysokoproteinowych-białkowych i nabierają wigoru po intensywnych ćwiczeniach jak jogging i aerobik.

Źródło
Najpierw trochę teorii.
Każda grupa krwi zawiera przekaz genetyczny, który mówi o odżywianiu i zachowaniach naszych przodków.

Nasi przodkowie, którzy pojawili się około 40 000 p.n.e byli zręcznymi myśliwymi, walczącymi o przetrwanie. Białko - mięso było ich paliwem. Ludzie ówcześni żywili się mięsem. Ta grupa pierwszych ludzi dała początek grupie krwi 0.
Dlatego, czynnikami sprzyjającymi właściwemu rozwojowi ludzi z grupą krwi 0 są intensywne ćwiczenia fizyczne i białko zwierzęce. W układzie pokarmowym typów 0 jest zakodowana informacja o sposobie odżywiania ludzi w dawnych czasach.

Kolejną grupą krwi, jaka się pojawiła, była grupa A. Pojawiła się w Azji lub na Bliskim Wschodzie około 20 000 p.n.e.po przodkach - rolnikach. Grupa A znaczy rolnicza, ponieważ wówczas rozwinęło się rolnictwo, osiadły tryb życia, a udomowione zwierzęta stały się cechami charakterystycznymi kultury ówczesnej populacji. Gen grupy A wytworzył się z grupy krwi 0, jako odpowiedź do przetrwania w  warunkach życia pojawiającej  się uprzemymysłowionej społeczności, na niezliczona ilość infekcji prowokowanych przez zwiększoną populację i zasadnicze zmiany w sposobie odżywiania. Grupa krwi A wyłoniła się jako bardziej odporna na infekcje typowe dla gęsto zaludnionych obszarów miejskich.

Dzisiaj krew grupy A najbardziej jest rozpowszechniona wśród Europejczyków, na obszarach śródziemnomorskich, adriatyckim i w basenie Morza Egejskiego.
Dla grupy A jest szczególnie ważne, aby otrzymywać pożywienie w najbardziej naturalnej postaci: czyste, świeże i organiczne - "rolnicze", najmniej przetworzone.

10 000 - 15 000 roku p.n.e w rejonie Himalajów, obecnej części Indii i Pakistanu rozwinęła się grupa krwi B. Była odpowiedzią organizmu na zmiany klimatyczne i tworzenie się kultury zależnej od udomowionych i połączonych w wielkie stada zwierząt. Znalazło to odzwierciedlenie w sposobie odżywiania opartego na mięsie i produktach mlecznych. Współcześni Hindusi czy ludy kaukaskie, północni Chińczycy i Koreańczycy, mają chyba najwięcej osób z grupą krwi B na świecie.
Osoby, z grupą krwi B pod wieloma względami przypominają grupę 0.

Grupa AB znaczy współczesna -  występuje rzadko. Jest to najmłodsza z grup krwi. Charakteryzuje mniej niż 5% populacji. Ponieważ ludzie  z grupą krwi AB dziedziczą tolerancję zarówno grup A jak i B, ich systemy odpornościowe mają zwiększoną zdolność do wytwarzania pewnych przeciwciał na infekcje bakteryjne. Ta unikatowa właściwość nieposiadania ani antyciał przeciwnych grupie krwi A, ani grupie B, minimalizuje ich szanse zachorowań na alergie i inne choroby, powodowane przez własne antyciała, jak np. artretyzm.

Grupa krwi jest potężnym genetycznym odciskiem palca, która identyfikuje człowieka równie pewnie jak DNA. Jest używana w badaniach przyczyn i sposobów leczenia chorób.

Niestety nie słyszałam, lub nie doczytałam o tym, żeby wykorzystywano w polskiej medycynie grupę krwi do leczenia przyczyn chorób, lub już chore osoby. Ciekawa jestem czy dietetycy, układający dietę biorą pod uwagę grupę krwi swojego pacjenta. Ale to już inny temat.

W kolejnych postach napiszę o tym, jak wybrać właściwy tryb życia, np. dietę, dla siebie czy swoich bliskich, biorąc pod uwagę grupę krwi.





Test napisałam inspirując się książką wybitnego lekarza medycyny naturalnej, naukowca i wykładowcy dr. Petera J. D'Adamo. Został wybrany lekarzem roku przez American Association of Naturopathic Phisicians.
Poza tym, jest autorem licznych artykułów w pismach medycznych i doradcą medycznym największych firm ubezpieczeniowych w Stanach Zjednoczonych.








2 komentarze:

  1. znam tą dietę dość dobrze - mój tata jest jej fanem ;) wiele założeń się zgadza i zauważyłam też, że intuicyjnie odrzucamy jedzenie, które nam nie służy wg tej diety. Np. ja mam grupę krwi B i nie lubię pomidorów, które dla tej grupy krwi nie są wskazane.

    OdpowiedzUsuń
  2. W ogóle fascynuj mnie temat zdrowego odżywania (czasami tylko w teorii niestety) i swego czasu też się interesowałam tymi zależnościami. Wtedy dotarłam do jakiś materiałów, gdzie obalano niemal wszystko co było w tej książce napisane. Niestety nie pamiętam gdzie to przeczytałam, więc nie mogę podać źródła. I wtedy pojawiła się konsternacja, bo znałam dwie zupełnie sprzeczne ze sobą teorie...
    W każdym razie wiem, że sporo ludzi wprowadza zmiany do jadłospisu zgodnie ze swoją grupą krwi. Moja wykładowczyni z Podstaw Żywienia, która pracowała także jako dietetyk, nie brałam pod uwagę grupy krwi w ustalaniu jadłospisu dla pacjentów. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za pozostawiony komentarz:)
Chętnie odwiedzę również Twojego bloga i podzielę się moimi uwagami:)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Pink Transparent Star