poniedziałek, 21 kwietnia 2014

Jak smakuje tarta cytrynowa?

Jak smakuje tarta cytrynowa? Wcale nie jest to głupie pytanie.

Oto moje dzieło


No więc jak smakuje? Smakuje mocno cytrynowo. Łudziłam się, że tarta będzie raczej słodka, o nucie cytrynowej. 

Oczywiście można przełamać smak cytryny, dodając bitej śmietany kremówki 36% na wierzch lub cukier puder, ale nie oto chodzi.

Jeżeli jesteś wielbicielem słodkich ciast i tart, to ten deser może nie być dla Ciebie. Tarta cytrynowa jest dla amatorów poszukujących wytrawnych, specyficznych smaków.
 Sypnęłam tyle brązowego cukru, ile przepis podawał na cytrynowy farsz (ciasto - spód, według przepisu znajomej), a nawet porównywałam dwa różne przepisy na dwóch różnych blogach kulinarnych, bo nie wierzyłam, że 100 gram cukru wystarczy.
Smak  zależy z jakiego przepisu korzystasz i ile dasz cukru na cytrynowy farsz. 

Teraz już wiem, dlaczego tak wiele jest przepisów z bezą. Po to, aby przełamać ten cytrynowy, mocny posmak. Nawet myślałam, aby zrobić tę bezę. Nie zdecydowałam się, bo bezy nie lubię w ciastach.

Następnym razem dam szklankę cukru, aby wszystkim dogodzić:)

Tarta cytrynowa bardzo mi smakuje, kiedy jest schłodzona, z lodówki, a do tego pyszna kawa z pianką.







4 komentarze:

  1. Wstyd się przyznać, bardzo lubię tarty i często robię, ale cytrynowej jeszcze nigdy nie zrobiłam. Muszę szybko nadrobić to zaniedbanie. Poczekam tylko, aż minie świąteczne przejedzenie;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mamade, będę śledzić zatem twój blog kulinarny i ciekawa jestem Twojej opinii co do tarty :)

      Usuń
  2. My piekliśmy ciasteczka z startą skórką cytryny i pomarańczy - aaa mój mąż stwierdził, że dodałam za dużo olejku aromatycznego...

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za pozostawiony komentarz:)
Chętnie odwiedzę również Twojego bloga i podzielę się moimi uwagami:)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Pink Transparent Star