Jak smakuje tarta cytrynowa? Wcale nie jest to głupie pytanie.
Oto moje dzieło
No więc jak smakuje? Smakuje mocno cytrynowo. Łudziłam się, że tarta będzie raczej słodka, o nucie cytrynowej.
Oczywiście można przełamać smak cytryny, dodając bitej śmietany kremówki 36% na wierzch lub cukier puder, ale nie oto chodzi.
Jeżeli jesteś wielbicielem słodkich ciast i tart, to ten deser może nie być dla Ciebie. Tarta cytrynowa jest dla amatorów poszukujących wytrawnych, specyficznych smaków.
Sypnęłam tyle brązowego cukru, ile przepis podawał na cytrynowy farsz (ciasto - spód, według przepisu znajomej), a nawet porównywałam dwa różne przepisy na dwóch różnych blogach kulinarnych, bo nie wierzyłam, że 100 gram cukru wystarczy.
Smak zależy z jakiego przepisu korzystasz i ile dasz cukru na cytrynowy farsz.
Teraz już wiem, dlaczego tak wiele jest przepisów z bezą. Po to, aby przełamać ten cytrynowy, mocny posmak. Nawet myślałam, aby zrobić tę bezę. Nie zdecydowałam się, bo bezy nie lubię w ciastach.
Następnym razem dam szklankę cukru, aby wszystkim dogodzić:)
Tarta cytrynowa bardzo mi smakuje, kiedy jest schłodzona, z lodówki, a do tego pyszna kawa z pianką.
Wstyd się przyznać, bardzo lubię tarty i często robię, ale cytrynowej jeszcze nigdy nie zrobiłam. Muszę szybko nadrobić to zaniedbanie. Poczekam tylko, aż minie świąteczne przejedzenie;)
OdpowiedzUsuńMamade, będę śledzić zatem twój blog kulinarny i ciekawa jestem Twojej opinii co do tarty :)
UsuńMy piekliśmy ciasteczka z startą skórką cytryny i pomarańczy - aaa mój mąż stwierdził, że dodałam za dużo olejku aromatycznego...
OdpowiedzUsuńach ci mężczyźni;)
Usuń