Składniki dla około 8-10 osób:
- około 1,5-2 litry bulionu
- dynia zwykła lub piżmowa około 5-6kg
- ugotowane 4 małe marchewki
- mała cebulka z ząbkiem czosnku zeszklona na patelni
- sól, pieprz, imbir, kurkuma, cukier, sok z pomarańczy do smaku
Kawałki dyni zalewamy wodą. Gotujemy, aż zmiękną.Następnie miękką, ugotowaną dynię wrzucamy do 1,5 litry bulionu (który przygotowałam z następujacych składników: włoszczyzny i skrzydła z indyka).Miksujemy blenderem razem z marchewką, cebulką i czosnkiem.Wcześniej odlałam trochę bulionu, aby regulować gęstość zupy.Dolewamy, jeśli zupka wydaje się za gęsta.
Na koniec przyprawiamy do smaku przyprawami.Dodajemy według uznania wyciśnięty sok z pomarańczy.
Zupkę dyniową możemy podać z grzankami, migdałami lub startym żółtym serem, a nawet z suszoną żurawiną.
Zupa dyniowa w moim wykonaniu jest lekko słodkawa, ponieważ taką lubię, ale możemy również nie dodawać cukru.Otrzymamy wtedy wersję wytrawną.
ps. Najlepsza jest dynia piżmowa do przyrządzania zup.Ma fajny słodkawo-maślany smak.
czytam o tych zupkach z dyni i coraz bardziej mi się takiej chce, więc muszę się w końcu rozejrzeć za dynią
OdpowiedzUsuńta zupa jest rewelacyjna na drugi dzień, kiedy przejdzie wszystkimi składnikami i przyprawami, naprawdę polecam:)
OdpowiedzUsuńzupki z dyni uwielbiam :) zresztą u mnie teraz całe menu pod znakiem dyni :)
OdpowiedzUsuń