poniedziałek, 11 lutego 2013

Pyszny pasztet w 20 minut

Jestem z tych kobiet, które nie lubią godzinami gotować, piec i pichcić w kuchni.Natomiast lubię dogadzać swojej rodzinie, sobie i moim gościom.Dlatego wybieram te przepisy kulinarne, które nie są praco- i czaso-chłonne, a efekt końcowy jest powalający;)

Poniżej przedstawiam przepis na przepyszny, domowy pasztet mięsny, który piekę średnio dwa razy w miesiącu i okazyjnie.

Składniki:

  • pręga wołowa około 50-60 dkg
  • udko z kurczaka lub udziec z indyka
  • 20-25 dkg wątróbki
  • 2-3 marchewki
  • 1 duża cebula
  • 1 jajko
  • ziele angielskie i liść laurowy
  • pieprz i sól
  • gałka muszkatałowa, majeranek
  • papryka słodka w proszku, bazylia i oregano
Najpierw gotuję rosół na bazie pręgi wołowej, udka z kurczaka i marchewki.Do rosołu dodaję 2 listki laurowe i 2 ziela angielskie, a 30 minut przed końcem gotowania małą łyżeczkę soli.W międzyczasie, smażę wątróbkę z cebulką.
Miękkie ostudzone ugotowane mięso (wołowina, udko z kurczaka (samo mięso)), wątróbkę z cebulką i marchewkę mielę raz w maszynce do mięsa.Następnie, do przemielonego mięsa dodaję, pół lub 1/3  chochelki wywaru mięsnego,jajko, przyprawy do smaku i ucieram wszystko blenderem na kremową masę.
Wykładam utartą masę na uprzednio natłuszczoną brytfankę, tzw. keksówkę o wymiarach: 26cm x 8,5cm.

Dekoruję liściem laurowym i zielem angielskim.
Piekę 1 godzinę w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. 




Smakuje wyśmienicie  z chlebem i ogórkiem kiszonym!

Dodam jeszcze jedną, ważną, według mnie, informację.
Pasztet, gdy ostygnie, najlepiej zawinąć w ściereczkę lub folię aluminiową i włożyć do lodówki na około 10 godzin.Po tym czasie,  można  go pokroić.

20 komentarzy:

  1. Ooo, uwielbiam pasztet! Przepis już zapisałam, dzięki :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja też uwielbiam domowy pasztecik:D

    OdpowiedzUsuń
  3. uwielbiamy domowe paszczety. Przygotowujemy go dość często, a raczej przygotowuje go moja druga połówka.
    Wyglada pysznie

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. o, to masz dobrze ze swoim mężem:)
      póki co, pasztet to moje pole do popisu:)

      Usuń
  4. uwielbiamy domowe paszczety. Przygotowujemy go dość często, a raczej przygotowuje go moja druga połówka.
    Wyglada pysznie

    OdpowiedzUsuń
  5. Muszę zrobić, bo pasztet uwielbiam:D

    OdpowiedzUsuń
  6. oj... nie moje kubki smakowe, ale mój mąż na pewno by nie pogardził:)

    OdpowiedzUsuń
  7. mmmm :)
    Ja dosyć często dostaję pasztet robiony przez teściową i też jest pyszny, więc jakoś sama się do niego nie zabieram.

    OdpowiedzUsuń
  8. uwielbiam pasztet a ten przepis smakowicie sie zapowiada:) na pewno spróbuję go zrobić:)

    OdpowiedzUsuń
  9. uwielbiam pasztety domowe, ja zawsze robie z królika większą ilość i zamrażam

    OdpowiedzUsuń
  10. Dodam jeszcze jedną, ważną, według mnie, informację.

    Pasztet, gdy ostygnie, najlepiej zawinąć w ściereczkę lub folię aluminiową i włożyć do lodówki na około 10 godzin.Po tym czasie, można go pokroić.

    OdpowiedzUsuń
  11. Kocham domowy pastet czasem robię takie do sloikow ale chyba muszę spróbować ten Twój bo wyglada pysznie i pewnie jeszcze lepiej smakuje ;)

    OdpowiedzUsuń
  12. Paulinko, twój pasztet zawsze wychodzi rewelacyjnie:)

    OdpowiedzUsuń
  13. Witam, cieszę się, że tu zajrzałam. Też lubię zjeść coś dobrego, ale w kuchni nie lubię spędzać dużo czasu. Pasztet wygląda smakowicie, więc przepis wypróbuję już wkrótce. Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za pozostawiony komentarz:)
Chętnie odwiedzę również Twojego bloga i podzielę się moimi uwagami:)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Pink Transparent Star