Lubię je sobie przegryzać popijając kawę lub zieloną herbatę.
Przygotowywuję je w wersji z czekoladą i bez.Moja córka Maja uwielbia oczywiście te polane czekoladą.
Oto przepis na około 30 ciasteczek owsianych, o średniej średnicy 6 cm.
Składniki:
- 500 gram owsianych płatków błyskawicznych
- 100 gram słonecznika łuskanego
- 100 gram ziarenek dyni
- kilka kopiastych łyżek cukru(+/- w zależności czy lubimy bardziej lub mniej słodkie)
- 4 łyżki kopiaste mąki
- 2-3 jajka
- 3 szklanki oleju
- 3 łyżki masła
Na patelnię (moja ma średnicę 30 cm) wylewamy 1-1,5szklanki oleju.Na podgrzany olej wysypujemy ok 250 gram, czyli połowę paczki płatków, trochę cukru, słonecznika łuskanego, dyni.Mieszamy delikatnie, aż składniki się połączą, a następnie lekko przyprażamy, aż płatki się zarumienią.
Przesypujemy delikatnie zarumienione płatki do dużej miski.Czynność powtarzamy dla pozostałej ilości płatków.W trakcie przysmażania można dodać jeszcze masło.
Dodajemy do misy jaja, makę i wszystko dokładnie mieszamy. Odczekujemy około 15-20 min, aż masa stężeje, a wszystkie składniki „przejdą się“. Następnie masę delikatnie rozwałkowujemy i odcinamy szklanką lub sami lepimy ciasteczka.
Pieczemy w nagrzanym piekarniku 160-170 stopni maksymalnie 15-18 minut.
Do ciasteczek można dodawać przeróżne bakalie-zależy od naszej wyobraźni.
Przygotowałam w dwóch wersjach bez i z czekoladą.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za pozostawiony komentarz:)
Chętnie odwiedzę również Twojego bloga i podzielę się moimi uwagami:)