czwartek, 4 października 2012

Ciasteczka owsiane

Moje przepyszne owsiane ciasteczka, połączenie kilku przepisów.Mój 4 miesięczny synek Hubercik zasnął, więc do roboty.Samo przygotowanie nie trwa długo, a smakują w efekcie końcowym, jak te z najlepszej kawiarni, albo i lepiej, bo zrobione własnoręcznie.
Lubię je sobie przegryzać popijając kawę lub zieloną herbatę.
Przygotowywuję je w wersji z czekoladą i bez.Moja córka Maja uwielbia oczywiście te polane czekoladą.
Oto przepis na około 30 ciasteczek owsianych, o średniej średnicy 6 cm.

Składniki:
  • 500 gram owsianych płatków błyskawicznych 
  • 100 gram słonecznika łuskanego
  • 100 gram ziarenek dyni
  • kilka  kopiastych łyżek cukru(+/- w zależności czy lubimy bardziej lub mniej słodkie)
  • 4 łyżki kopiaste  mąki
  • 2-3 jajka
  • 3 szklanki oleju 
  • 3 łyżki masła
Przygotowanie:

Na patelnię (moja ma średnicę 30 cm) wylewamy 1-1,5szklanki   oleju.Na podgrzany olej wysypujemy ok 250 gram, czyli połowę paczki płatków, trochę cukru, słonecznika łuskanego, dyni.Mieszamy delikatnie, aż składniki się połączą, a następnie lekko przyprażamy, aż płatki się zarumienią.
Przesypujemy delikatnie zarumienione płatki do dużej miski.Czynność powtarzamy dla pozostałej ilości płatków.W trakcie przysmażania można dodać jeszcze masło.
Dodajemy do misy jaja, makę i wszystko dokładnie mieszamy. Odczekujemy około 15-20 min, aż masa stężeje, a wszystkie składniki „przejdą się“. Następnie masę delikatnie rozwałkowujemy  i odcinamy szklanką lub sami lepimy ciasteczka.
Pieczemy w nagrzanym piekarniku 160-170 stopni maksymalnie 15-18 minut.
Do ciasteczek można dodawać przeróżne bakalie-zależy od naszej wyobraźni.

Przygotowałam w dwóch wersjach bez i z czekoladą.



Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za pozostawiony komentarz:)
Chętnie odwiedzę również Twojego bloga i podzielę się moimi uwagami:)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Pink Transparent Star