Trwa przeciez kochani sezon na cukinię, bakłażana i paprykę, więc do dzieła.
Kupiłam wymienione warzywa za przysłowiowe grosze w delikatesach.
Cukinia za 1,59 zł/kg, bakłażan 4,55zł/1kg, papryka nie pamiętam, ale w sumie zapłaciłam za dwie papryki około 2 zł.
Smaczny posiłek i tani.Przygotowanie lecza nie trwa długo - około pół godziny.
Leczo zazwyczaj gotuję na 2 dni.Na drugi dzień jeszcze lepiej smakuje.
Potrzebujemy:
- 1 bakłażan średni lub 2 małe
- 1 cukinia
- 2 papryki kolorowe
- 1 mała cebulka, 2 ząbki czosnku
- sól, pieprz
- oregano, bazylia
- oliwa z oliwek
- ziele angielskie, liść laurowy
- przecier pomidorowy lub przetarte ugotowane świeże pomidory
- 1 jajko
- pęto dobrej kiełbasy mało przyprawionej
Następnie dodaję pieprz, oregano, bazylię, czosnek.
W miarę potrzeby podlewam warzywa oliwą - ale nie za dużo.Po około10-15 minutach duszenia warzyw dolewam wody z czajnika do połowy wysokości mojej patelni( ma ona średnicę około 30cm).Dodaję 2 liście laurowe i 2 ziarenka ziela angielskiego.Duszę na małym ogniu jeszcze około 10 minut-albo do czasu kiedy warzywa będa miękkie. Solę.
Potem dodaję przecier pomidorowy, po 2 minutach wbijam jajko.Mieszam, tak, żeby jajo ścięło się.Sos lecza nabiera wtedy wyrazistego i fajnego smaku.Na koniec dodajemy kiełbaskę pokrojoną w talarki.
Leczo podajemy z makaronem świderki lub kuskusem.
1/3 filiżanki kaszy kuskus zalewam do połowy gorącą wodą.Dodajem łyżkę oliwy z oliwek, pieprz i sól.
Smakowało wyśmienicie.
Smacznego!
A u mnie dziś wieczorem przepis na leczo z dyni :) Zapraszamy serdecznie!
OdpowiedzUsuń