środa, 10 października 2012

Leczo

Dzisiaj gotowałam leczo. Jakże proste, pożywne, a zarazem lekkie danie.
Trwa przeciez kochani sezon na cukinię, bakłażana i paprykę, więc do dzieła.


Kupiłam wymienione warzywa za przysłowiowe grosze w delikatesach.
Cukinia za 1,59 zł/kg, bakłażan 4,55zł/1kg, papryka nie pamiętam, ale w sumie zapłaciłam za dwie papryki około 2 zł.
Smaczny posiłek i tani.Przygotowanie lecza nie  trwa długo - około pół godziny.
Leczo zazwyczaj gotuję na 2 dni.Na drugi dzień jeszcze lepiej smakuje.

Potrzebujemy:
  •  1 bakłażan średni lub 2 małe
  •  1 cukinia
  •  2 papryki kolorowe
  •  1 mała cebulka, 2 ząbki czosnku
  •  sól, pieprz
  •  oregano, bazylia
  •  oliwa z oliwek
  •  ziele angielskie, liść laurowy
  •  przecier pomidorowy lub przetarte ugotowane świeże pomidory
  •  1 jajko
  •  pęto dobrej kiełbasy mało przyprawionej
 Najpierw siekam cebulkę i paprykę.Wrzucam na rozgrzany tłuszcz, najlepiej oliwa z oliwek.W międzyczasie kroję na drobne kawałki bakłażana i cukinię, a następnie wrzucam na patelnię.Mała uwaga a propos bakłażana.Mitem jest, że bakłażan ma goryczkę-tak ostatnio usłyszałam od szefowej sieci włoskich restauracji w Warszawie w programie "pytanie na śniadanie" TV2. Jak sie uprzemy, to trochę mają goryczki te największe bakłażany.Dlatego wybierajmy w sklepie te średnie lub najmniejsze.Nie ma zatem potrzeby solenia ich i odsączania soku.
Następnie dodaję pieprz, oregano, bazylię, czosnek.
W miarę potrzeby podlewam warzywa oliwą - ale nie za dużo.Po około10-15 minutach duszenia warzyw dolewam wody z czajnika do połowy wysokości mojej patelni( ma ona średnicę około 30cm).Dodaję 2 liście laurowe i 2 ziarenka ziela angielskiego.Duszę na małym ogniu jeszcze około 10 minut-albo do czasu kiedy warzywa będa miękkie. Solę.
Potem dodaję przecier pomidorowy, po 2 minutach wbijam jajko.Mieszam, tak, żeby jajo ścięło się.Sos lecza nabiera wtedy wyrazistego i fajnego smaku.Na koniec dodajemy kiełbaskę pokrojoną w talarki.


Leczo podajemy z makaronem świderki lub kuskusem.
1/3 filiżanki kaszy kuskus zalewam  do połowy gorącą wodą.Dodajem łyżkę oliwy z oliwek, pieprz i sól.
Smakowało wyśmienicie.

Smacznego!







1 komentarz:

  1. A u mnie dziś wieczorem przepis na leczo z dyni :) Zapraszamy serdecznie!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za pozostawiony komentarz:)
Chętnie odwiedzę również Twojego bloga i podzielę się moimi uwagami:)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Pink Transparent Star